Black metal-band er en av Norges største kulturelle eksporter. Ofte kan man møte mennesker fra hele verden som kjenner til lille Norge bare fordi de er fan av enten Satyricon, Immortal eller Enslaved.

De fleste utlendinger vet at Norge har fjell og fjorder, men de vet også at vi har et stort black metal-miljø. Man hører også til stadighet om søreuropeere, ofte italienere, som ønsker å lære seg norsk for å forstå tekstene til bandene bedre. Black metal kan på mange måter sies å være Norges nasjonalmusikk.

Sjangeren black metal er en undersjanger av heavy metal, og kjennetegnes ofte av å være ekstrem. Den første bølgen kom på 1980-tallet i Europa og Sør-Amerika, mens den andre bølgen var sentralisert til Norge på 1990-tallet, med band som blant annet Mayham, Burzum og Darkthrone. På denne tiden fikk disse bandene mye oppmerksomhet på grunn av alvorlige forbrytelser som ble begått og myter om tilknytning til det okkulte. I dag er black metal en ufarlig musikksjanger som forener fans over hele verden. Det disse har til felles, er nok en fascinasjon for det okkulte, men stort sett i en svært harmløs innpakning. Denne sjangeren er svært teatral, ofte med spektakulære sceneshow.