Hva gjør egentlig artister og musikanter etter at de har pensjonert seg? Gjør de som andre pensjonerte eller er det spesielt å være pensjonert artist? Det kanskje enkleste svaret på hva pensjonerte artister gjør, er at de egentlig ikke pensjonerer seg.

cher

Et velkjent eksempel på en pensjonert artist er Cher. Hun hadde en gigantisk, og svært populær, avskjedsturné som varte i hele tre år, og hvor hun hadde hele 325 konserter. Det skulle være det siste hun gjorde som artist. Likevel signerte hun like etter en kontrakt i Las Vegas hvor hun skulle gjennomføre 200 konserter. Hun arbeider kanskje mindre enn hun gjorde før nå som hun er 69 år, men hun er fremdeles sterkt involvert i musikkverden. Andre gode eksempler på artister som har pensjonert seg, men kommet tilbake er Ozzy Osbourne, Tina Turner, Barbra Streisand, Jay-Z og Kate Bush.

Det er kanskje vanskeligere for musikkartister og andre kunstnere å pensjonere seg fullstendig ettersom de har gjort hobbyen sin til jobb. Mange pensjonister spiller musikk, maler flotte malerier eller skriver fantastiske historier, og dette er det artister gjerne har brukt hele livet sitt på å gjøre. Derfor blir det sagt at artister aldri kan pensjonere seg – men at de stopper når de ikke lenger klarer å produsere musikk.

Photo: Vicki L. Miller / Shutterstock.com